24
Jul

2000 EURA ZA KORIŠĆENJE PUNOG NEDELJNOG ODMORA U KABINI VOZILA

2000 EURA ZA KORIŠĆENJE PUNOG NEDELJNOG ODMORA U KABINI VOZILA

Španiji stupila na snagu i zabrana korišćenja punog nedeljnog odmora u kabini vozila.

Kako navodi portugalsko udruženje ANTRAM, iznos novčane kazne koja se izriče u slučajevima kršenja ove zabrane biće isti kao i onaj koji je predviđen u slučaju prekršaja zbog ne korišćenja punog nedeljnog odmora (45h), odnosno 2000 eura. Podsećamo, zabrana korišćenja punog nedeljnog odmora u kabini vozila na snazi je i u Belgiji, Holandiji, Francuskoj, Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Italiji i Austriji.

Novčane kazne zbog korišćenja punog nedeljnog odmora u kabini vozila u Belgiji iznosi 1.800 eura a u Holandiji 1.500 eura. Portal tran.INFO navodi da je u Francuskoj maksimalni iznos kazne 30.000 evra ali da se kazne u proseku kreću oko 2.300 evra. Isti portal objavio je i da je kazna u Nemačkoj od 500 do 1.500 eura a u UK oko 300 funti.

Pun nedeljni odmor koji vozač koristi u kabini vozila Italijani tretiraju kao skraćeni odmor, odnosno smatraju da je vozač, umesto punog nedeljnog odmora, iskoristi odmor kraći od 36 sati. Za ovaj prekršaj italijanskim propisom predviđena je novčana kazna u iznosu od 425 do 1701 evro. Osim toga, vozaču se zabranjuje da nastavi sa aktivnošću upravljanja vozilom sve dok ne iskoristi odmor na propisan način i u propisanom trajanju.